Istoric festival

Festivalul de Teatru “Tragos” debutează în anul 1993, organizatori fiind Centrul de Conservare a Tradiţiei Populare şi, pe atunci, Inspectoratul pentru Cultură Tulcea. Conceput ca festival – concurs, adresându-se formaţiilor de teatru neprofesioniste din ţară, Tragos-ul s-a desfăşurat pe două secţiuni: spectacole într-un act și mai multe acte şi recitaluri dramatice individuale. După succesul aproape neaşteptat al primei ediţii, festivalul începe să fie curtat de trupe cu performanţe notabile, atât în ţară, cât şi în străinătate. Astfel, ecoul festivalului de la Tulcea trece graniţele, urmarea fiind solicitările de participare din străinătate.

 În 1995, ediţia a III-a se derulează sub genericul Festivalul Internaţional de Teatru Tragos. Manifestarea teatrală anuală, aşa cum a fost gândită, primeşte prima lovitură în anul următor. Festivalul nu se desfăşoară oficial, din orgoliul unui reprezentant al forului de decizie judeţean, dar, ca replică, se organizează ad-hoc, într-un spaţiu neconvenţional: o scenă în aer liber unde trupa Altar şi câţiva invitaţi din ţară dau reprezentaţiile.

Manifestarea a intrat în casele tulcenilor prin intermediul televiziunii locale, fiind transmisă în direct şi ca premieră pentru acel post. Anul 1997 aduce şi ediţia a IV-a a festivalului, urmându-i ediţia a V-a, în anul următor.

Festivalul mai primeşte o lovitură. Din anul 1999 îşi încetează existenţa, motivul fiind lipsa fondurilor financiare şi a interesului manifestat de autorităţile locale. Presa scrisă critica această decizie, festivalul devenise unul din cele mai căutate manifestări de gen din ţară, considerându-se că nu aparținea doar oraşului, ci devenise o necesitate naţională pentru trupele de teatru.

Anul 1997 aduce Festivalului Tragos cea de-a VII-a ediţie la care participă şi teatre profesioniste din ţară şi străinătate, Tulcea devenind astfel  un centru de interes cultural evident. În anul 2012, după ediţia a XII-a, festivalul mai trece o dată pe linie moartă de unde pleacă în 2015, dar cu o garnitură de elită. Calitatea participanţilor cât şi a spectacolelor din repertoriul acestei ediţii îl recomandă şi pe viitor ca festival de marcă.

 În cele treisprezece ediţii ale festivalului tulcean, manifestarea a reunit teatre din Lugoj, Iaşi, Arad, Piatra- Neamţ, Brăila, Reghin, Craiova, Bârlad, Călăraşi, Caracal, Mangalia, Medgidia, Piteşti, Caransebeş, Buziaş, Târgu-Jiu, Bucureşti, Timişoara, Tulcea. Reprezentaţiile din străinătate au fost susţinute de teatre din Serbia, Bulgaria, Federaţia Rusă, Republica Moldova, Ungaria, Franţa, Spania, Italia, Lituania. Printre personalităţile de cultură invitate la festival s-au numărat Dumitru Solomon, Mircea Cornişteanu, Brănduşa Zaiţa Silvestru, Grigore Popa, Val Dobrin, Cătălin Naum, Radu Macrinici, Dan Tudor, Ştefan Caraman, Victor Parhon, Doru Mareş, Marius Zarafescu, Eugen Kuhartz, Ion Parhon. 

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.