Revista Literară Ex Ponto, 20 de ani de existență

La microfon Angelo Mitchievici, alături, Ovidiu Dunăreanu

Revista Literară Ex Ponto, 20 de ani de existență

Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța și Muzeul de Artă din Constanța, a organizat sâmbătă, 7 mai 2022, ora 11:00, în cadrul Muzeului de Artă din Constanța, Gala Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România pe anii 2019, 2020, 2021 și a  Premiilor Revistei ”Ex Ponto” (text/imagine/metatext).

Premiile Uniunii Scriitorilor aduc în prim-plan elita scriitorilor contemporani, cei care s-au făcut remarcați prin cărți menite să deschidă o perspectivă complexă, înnoitoare asupra timpului nostru, asupra epocii în care trăim. Deopotrivă, Revista ”Ex Ponto”, singura revistă dobrogeană care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, a reunit cele mai prestigioase voci culturale și științifice, contribuind la configurarea unei identități culturale a spațiului dobrogean, subliniindu-i unicitatea și valorile.

Premiile Revistei ”Ex Ponto” au fost acordate de către redactorul-șef al acesteia, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, totodată directorul literar al Editurii ”Ex Ponto”. Juriul care a acordat premiile Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România a fost alcătuit din prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, în calitate de președinte și din patru membri: prof. univ. dr. Lăcrămioara Berechet, redactorul-șef al Revistei ”Ex Ponto”, Ovidiu Dunăreanu, dr. Nastasia Savin, prof. Marina Cușa.

Trofeele trofeele oferite cu acest prilej sunt semnate de cunoscutul artist plastic Eusebio Spânu.

În cadrul Galei Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din Constanța, pianistul Nicolae Dumitru a prezentat publicului câteva momente muzicale: muzică românească – piese inedite de Carol Mikuli, Bela Bartok și George Enescu; „Culori si umbre” – piese de Claude Debussy, Ottorino Respighi și Antonio Fragoso. În încheiere, soprana Cristiana Eso va oferi publicului lieduri de George Enescu și Tiberiu Brediceanu.

Revista ”Ex Ponto”, ajunsă la douăzeci de ani de existență, are ca principale obiective menținerea identității culturale a spațiului dobrogean.

 „Mă bucur că am rezistat în tot acest timp și că am rămas o revistă liberă, neatârnată de alte foruri care să adauge coloratura nefericită a altor interese”, a comentat Ovidiu Dunăreanu, redactorul șef al revistei.

Județul Tulcea a fost menționat de două ori în cadrul decernării premiilor Revistei ”Ex Ponto”: au primit premii jurnalistul și eseistul literar Gheorghe Șeitan, pentru activitatea sa de eseistică literară, precum și poetul Bogdan Pascal, pentru volumul său de debut,  Cântec promis, apărut în 2019 și pentru coordonarea Concursului Național de Poezie „Panait Cerna”, organizat anual de Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea.  Domnul Gheorghe Șeitan  este autorul cărților Miorița vine din cer, Ex Ponto, 2020 și „Meșterul Manole” – o creație „criptată”, Ex Ponto, 2022. De bun augur pentru calitatea concursului, unul dintre membrii care au făcut parte din juriul acestuia, criticul literar și romanciera Diana Dobrița Bîlea, a fost onorată cu premiul Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, pentru proză. A fost pentru prima dată când filiala dobrogeană a  uniunii scriitorilor s-a reunit, după cei doi ani de restricții sociale impuse pe fondul pandemiei.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.