Avem nevoie de teatru pentru a ne apropia de noi înşine.
„Lumea-i un teatru” scria Shakespeare pe zidurile celebrului Teatru Globe şi nu poate fi separat de om, de aceea el se constituie ca fiind una dintre principalele experienţe umane în care fiecare îşi regăseşte propriul sens. Ne invită pe toţi la reflecție, punându-ne oglinda societăţii în faţă – scena e o invitaţie pentru a-ţi lăsa acasă ochelarii şi să-ţi iei cu tine sufletul.
Un teatru tânăr care îşi aştepta spectatorii, un spaţiu nou, modern în care mulţi îşi puseseră speranţa unei activităţi culturale însemnate, un loc în care tulceanul să intre cu drag, să râdă, să plângă şi să se dezvolte spiritual şi cultural. Premisele erau dintre cele mai bune, însă exista o singură problemă: lipsa unei echipe profesioniste de actori şi tehnicieni. Se gândea deja un prim proiect ce avea să ia naștere sub prima conducere a Teatrului „Jean Bart” – director prof. Ion Dore, cel care în scurt timp avea să închege şi prima trupa de actori profesionişti, în primul proiect al teatrului: „Nunta lui Figaro” de P.Beaumarchais, în regia lui Radu Olăreanu. Din distribuţia spectacolului, îi reamintim pe Mihai Gălăţan, absolvent al Universităţii „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Arte, Specializarea „Artele spectacolului de teatru”, Ionut-Paul Ștefan, absolvent al Universităţii „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Arte, Specializarea „Artele spectacolului de teatru”, Robert Neagoe, absolvent al Universităţii „Dunarea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, speciali¬zarea Teatru, Laura Andreea Votrondos-Neagoe, absolventă a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, specia¬lizarea Teatru, Oana Gherbăluţa, absolventă a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, specializarea Teatru, Irina Leanca-Naum, absolventă a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, specializarea Teatru, Cristi Naum, absolvent al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, specializarea Teatru, Vlad-Matei Ajder, absolvent al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, specializarea Teatru, Rodica Gugu-Negrescu, actriţă a Teatrului „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu, Cornel Cimpoaie, actor al Teatrului „Maria Filoti” Brăila şi prof. Ion Dore. Scenografia spectacolului a fost semnată de către Maria Dore, iar coregrafia şi mişcarea scenicaă a spectacolului aparţinea Oanei-Lavinia Pisaroglu.
Aceasta a fost prima echipă de actori a primului proiect de teatru sub egida noii instituţii de cultură tulcene, ce îşi deschidea porţile cu premiera mai sus menţionată în data de 19 iulie 2008. Un început promiţător, iar viitorul era privit cu mult entuziasm de toată lumea. Tânăra echipă avea să primească în urma premierei aprecierea publicului. Odată închegată echipa, lucrurile aveau să meargă mai departe, gândindu-se o stagiune teatrală, însă, s-a produs inevitabilul: trei dintre tinerii actori fuseseră angajaţi în alte teatre de repertoriu din ţară, respectiv Teatrul „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu (Cristi Naum şi Irina Leanca- Naum), iar Oana Gherbăluță la Teatrul „I.D. Sîrbu” din Petroşani. În această situaţie spectacolul trebuia refăcut, astfel s-au făcut inlocuiri: Flori Bulgaru, actriţă a teatrului de Stat din Constanţa, avea să interpreteze rolul Suzanne, Costina Ciuciulică, actriţa a Teatrului Naţional I.l.Caragiale Bucureşti avea să interpreteze rolul Contesei, iar Oana – Lavinia Pisaroglu, absolventă a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Arte, specializarea Teatru, avea să interpreteze rolul Fanchette.
Şi astfel, în septembrie noua echipa joacă în prima deplasare la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, piesa având un real succes. Activitatea teatrului avea să meargă mai departe cu un alt proiect alături de un alt regizor, Aurel Palade, ce îşi pregătea echipa de lucru pentru proiectul său. O comedie românească a unui dramaturg foarte îndrăgit, o scriere de excepţie cu personaje pitoreşti, care stârnesc hohote de râs, o poveste de dragoste nemuritoare, o piesă montată de sute de ori în toate teatrele din Romania, cu o ecranizare de succes care merita din plin să se joace şi pentru publicul tulcean: „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Aurel Palade, scenografia Maria Dore și Elena Cozlovschi. O distribuţie bine gândită cu noi colaboratori: Antonia Ionescu-Micu în rolul Mona, actriţă a Teatrului „Tony Bulandra” Târgovişte, Marta Nechifor, absolventă a Universităţii „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Arte, Specializarea „Artele spectacolului de teatru”, Alecsandru Dunaev, în acel an elev al Liceului Grigore Moisil, actualmente student în anul III al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” Bucureşti şi actor colaborator al Teatrului „Ariel” Rîmnicu–Vâlcea.
Din distribuţia realizată la acea vreme de Aurel Palade reamintim: Vlad-Matei Ajder în rolul Prof. Miroiu, Antonia Ionescu-Micu în rolul Mona, Robert Neagoe în rolul Pascu, Laura Andreea Votrondos–Neagoe în rolul domnişoara Cucu, Ionuţ-Paul Ștefan în rolul prof. Udrea, Oana-Lavinia Pisaroglu în rolul elevei Zamfirescu, Mihai Gălăţan în rolul Ichim, Ion Dore în rolul șefului gării, Puiu Parpală în rolul conductorului, Cornel Cimpoaie în rolul lui Grig. Timp de trei luni s-a lucrat la acest proiect, o aşteptare destul de lungă pentru public, dar care a meritat pe deplin. Premiera a avut loc în data de 6 decembrie 2008, fiind a doua premieră a Teatrului „ Jean Bart “ Tulcea, un spectacol de casă, cu o mare priză la public, unul dintre cele mai apreciate spectacole de-a lungul celor patru ani de activitate, spectacol invitat în anul 2009 la Festivalul Comediei Românești FEST.CO 2009, apreciat de public şi de critica de specialitate.
Până în vara anului 2009, activitatea tea¬tru¬lui stagnează şi se învârte în jurul acestor două spectacole şi al altor spectacole invitate, însă publicul îşi astepta la rampă actorii preferaţi cu o alta piesă. Astfel echipa se mobilizează şi împreună cu un grup de elevi selectaţi din liceele tulcene, aduc în luminile rampei o nouă premieră „Pălăria florentină” de E. Labiche în regia lui Ion Dore. Echipa avea să-şi mărească numărul de actori cu încă trei colaboratori: Elena Anghel, absolventă a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, specializarea Teatru, Liviu Petcu, absolvent al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facul¬tatea de Arte, specializarea Teatru şi Nelu Durbală, pe care publicul tulcean îl cunoştea deja din vechea trupa de teatru „Altar”. În data de 16 iulie 2009, spectacolul „Palaria florenti¬nă” îşi avea premiera pe scena teatrului „Jean Bart” Tulcea, un spectacol cu un ritm nebun, o comedie de situaţie, ce stârnea ropote de aplauze şi cu o distribuţie extrem de numeroasă, un spectacol maraton, ce în scurt timp devenea cel mai iubit spectacol de către public.
După trei comedii se simţea nevoia de altceva, teatrul implicând o sumedenie de sentimente umane. Aşa se naşte următorul proiect, un adevărat tur de forţă, un pariu cu noi înşine, un alt mod de a ne exprima printr-un limbaj universal, ce emoţionează de multe ori mai mult decât cuvântul: DANSUL.
„Nocturn Tango” – o poveste a tangoului clasic argentinian ce cuprinde poveşti de dragoste ce se regăsesc în fiecare dintre noi, o pledoarie pentru cel mai curat sentiment uman – dragostea, toate acestea reunite într-un spectacol de TEATRU-DANS, în regia şi coregrafia Oanei-Lavinia Pisaroglu. Şase actori pe care publicul pentru prima oară îi vedea altfel: Laura Neagoe, Robert-Neagoe, Vlad Matei Ajder, Elena Anghel, Ionuţ-Paul Stefan şi Oana Lavinia Pisaroglu. Un nou spectacol ce avea să aibă premiera în data de 2 octombrie 2009.
Şi pentru ca ambiţia noastră era să arătăm publicului cât mai multe spectacole, să-i facem să intre măcar odată în sală şi să dea de gustul teatrului, ziua repetam „Nocturn Tango” iar noaptea „Visul unei nopti de var㔂 de W. Shakespeare, în regia lui Ion Dore, o capodoperă a tuturor timpurilor, o altă comedie ce avea să umple sala teatrului, a cărei premieră a avut loc în 13 octombrie 2009. Şi pentru ca anul 2009 să se încheie în aceeaşi notă a comediei româneşti, aşa cum a şi început, în data de 18 decembrie are loc premiera spectacolului „D-ale Carnavalului” de I.L.Caragiale, regia Ion Dore, spectacol ce a magnetizat publicul.
Abia, poate, din acel moment publicul a înţeles cu adevărat nevoia de teatru, l-au dorit, l-au visat, unii poate chiar mai mult decat alţii din moment ce s-au întors aici după terminarea studiilor, să arate că şi Tulcea se numără printre oraşele recunoscute în ţară din punct de vedere teatral. Şi da, avem nevoie de acest teatru pentru a ne cunoaşte pe noi înşine, pentru a ne dezvolta ca indivizi sau pentru o formare intelectuală a copiilor noştri.
OANA-LAVINIA PISAROGLU