Teatrul spune o poveste

„Maturizarea omului înseamnă să-şi recâştige seriozitatea pe care a avut-o la joacă atunci când a fost copil” (Friedrich Nietsche)

Inocența este o caracteristică a copilăriei, cu care noi actorii ne întâlnim permanent în scenă, în rolurile pe care cu ajutorul regizorilor trebuie să le creem. Pentru că trebuie să ne gândim şi la micii noştri spectatori, anul 2011 debutează în data de 21 ianuarie 2011 cu premiera spectacolului „Prostia omenească“ după I.Creangă, în regia lui Ion Dore şi Nelu Serghei, dramatizarea Bogdan Ulmu, muzica spectacolului este semnată de cunoscutul compozitor Marius Țeicu. Din distribuţie îi reamintim pe Mihai Gălățan, Nicoleta Lungu, Ionel Durbală, Aurelia Ciobu,Costel Zamfir, Carmen Nicoară, Liviu Petcu, Nelu Serghei. Acest spectacol a fost realizat în cadrul proiectului „Copiii mici la teatrul mare”din programul ArTL Performing.

În aceeaşi formulă de regie, cei doi, Nelu Serghei şi Ion Dore, gândesc un alt proiect ce avea să aibă premiera la un interval de timp destul de scurt, cu spectacolul  coupe „Cântec de lebădă” şi „Ursul” de A.P. Cehov, care spunea despre prima scriere, „Cântec de lebădă”, că este: „cea mai mică dramă din lume…”.

Distribuţia spectacolului era alcătuită din Nelu Serghei, Ion Dore, Aurelia Ciobu, Ionel Durbala, Carmen Nicoară, Liviu Petcu. Mişcarea  scenică a fost semnată de către Bogdan Nicoară, iar scenografia de către Daniel Iacoblev- Barău. Aşadar, în data de 6 februarie 2011, deja se juca a doua premieră a anului.

Încă de la începutul acelui an, din data de 3 ianuarie, se reiau repetiţiile la o altă premieră mult aşteptată, „O noapte furtunoasă”, după I.L. Caragiale, în regia lui Cristian Gheorghe, coregrafia Oana-Lavinia Pisaroglu şi scenografia Lăcrămioara Dumitrascu. Premiera acestui spectacol a avut loc în data de 5 martie 2011.

În luna aprilie a anului 2011 se pregătea publicului tulcean un alt text clasic,  al unui autor celebru: „Bădăranii”, de Carlo Goldoni, în regia lui Ion Dore, care spunea la acea vreme despre proiectul  său „…aducem la rampă o piesă actuală  în care prezentăm  toate defectele societăţii contemporane, moravurile vechi şi noi, lipsa de respect între clasele sociale şi mai ales egoismul personajelor”.

Din distribuţie îi reamintim pe Liviu Petcu, Ionel Durbală, Florin Lefter, Silviu Huma, Nicoleta Lungu,  Nelu Serghei, Paula Prodan, Mădălina Fulga, Bianca Anastasiu, Adrian Chirciu, Ion Dore, scenografia a fost semnată de Maria Dore, iar premiera spectacolului „Bădăranii“ a avut loc în data de 2 aprilie 2011.


Încă din luna mai a anului 2011 se duceau tratative cu profesorul şi regizorul Bogdan Ulmu pentru o nouă premieră a unei comedii bulevardiere. Aşadar, în luna iunie a anului 2011, Bogdan Ulmu acceptă invitaţia conducerii teatrului tulcean şi prezintă proiectul său de regie cu o comedie bulevardieră, adaptare după celebra piesa „Monsieur chasse” (Domnul vânează) ce avea să poarte numele: „A sosit trăsura domnului“. Comedie în trei acte, de Georges Feydeau, care a avut premiera oficială  în anul 1892, la  Paris.

Repetiţiile pentru acest spectacol încep la mijlocul lunii iunie, iar în data de 2 octombrie 2011  are loc  premiera la Tulcea.

Din distribuție îi reamintim pe Ionuț-Paul Ștefan, Gabriela Ciolacu, Oana-Lavinia Pisaroglu, Nicoleta Lungu, Nelu Serghei, Ion Dore, Ionel Durbală, Paula Prodan, Costel Zamfir, Liviu Petcu, Carmen Nicoară, Mihai Gălățan.
Un spectacol în care atât actorul cât şi spectatorul se simt liberi, o joacă luată în râs de spectatori, iar de actori… în serios.

Şi cum orice teatru ar trebui să aibă şi un proiect de anvergură, cu un regizor bine cotat în lumea teatrală, cu nume mari în distribuţie, iată că Tulcea scoate în vara anului 2011, în data de 25 august, proiectul „Chinezii”, de Michael Frayn, în regia lui Mircea Cornișteanu, cu două nume sonore de actori: George Alexandru, pe care publicul îl cunoaşte datorită unei impresionante filmogafii şi a numeroaselor roluri jucate în teatru şi televiziune, și Cerasela Iosifescu, cunoscută şi ea ca  actriţă de teatru şi film. Un text bine ales, o distribuţie de excepţie, un regizor de marcă ce avea să completeze distribuţia sa cu cea mai tânără colaboratoare a Teatrului „Jean Bart”, micuţa Andra Alexandra Ardeleanu-Vâlcu. O echipă de excepţie, ce se află sub egida Teatrului „Jean Bart”.

Şi cum în teatru nu se stă, actorii  Mihai Gălățan, Vlad Matei Ajder şi Gabriela Ciolacu, îndrumaţi cu atenţie de către regizorul Marian Popescu, pregăteau la Sala Studio a teatrului următorul proiect, un text scris după o idee din piesa „Lux”, de Murray Schisgall, spectacol care avea să poarte numele de „Dublu Mixt”. Premiera  a avut loc în data de 7 septembrie 2011.

„Un spectacol ritmat, imprevizibil în desfăşurare, modern,  cu o acţiune structurată în timp şi în spaţiu pe diferite planuri, dar şi subtil, fiind convins că doar un ton corect, de un comic sănătos, ne mai poate îndemna să fredonăm când şi când opereta amorului” (Marian Popescu-regizor)

Şi pentru că teatrul are o sală studio, cu o capacitate maximă de 60 de locuri, care oferă spectatorului un cadru intim, unde actorul interrelaţionează  foarte uşor cu spectatorul, Teatrul „Jean Bart” pregătea o altă comedie ce avea să stârnească hohote de râs: „Un bărbat şi mai multe femei”, de L. Zorin, în regia lui Remus Vlăsceanu, cu actorii Costel Zamfir, cunoscut deja publicului tulcean, şi o nouă figură feminină, Claudia Nisipașu, care avea să întregească în acea perioadă echipa teatrului. Un spectacol colorat, cu un decor multifuncţional, un text clasic într-o viziune modernă. Premiera spectacolului „Un bărbat şi mai multe femei”  a avut loc în data de 24 septembrie  2011.

Tulcea are multe valori, despre care se știe prea puţin pe plan local, și mai mult în cel naţional şi internaţional.  Conducerea teatrului hotărăşte în scurt timp ca să  se monteze un text aparținând unui dramaturg autohton, premiat în nenumărate rânduri la diferite festivaluri de gen. Este vorba despre Ștefan Caraman, un autor destul de controversat, dar în același timp foarte apreciat de critica de specialitate. Piesa „Aeroport” primeşte o nominalizare la premiile UNITER în anul 2008, iar în anul următor,  este montat  la Teatrul „Mihai Eminescu” din Timişoara. Aşadar, cu un palmares bogat,  Ștefan Caraman prezintă Teatrului „Jean Bart” trilogia „Aeroport”. La începul anului 2011, conducerea teatrului  aprobă propunerea şi, împreună cu dramaturgul, organizează un concurs de proiecte pentru tinerii regizori dornici să monteze această trilogie. În urma acestui concurs, regizorul Ovidiu Caița de la Satu Mare câştiga dreptul de a pune acest text pe scena tulceană. Se încep repetiţiile, iar premiera oficială a spectacolului, care avea să-şi schimbe titlul în „Praga. Ultimul zbor”, are loc în anul următor, 2012. Un text contemporan, unde se râde şi se plânge totodată,  o poveste aparent banală, dar în care te poţi regăsi destul de uşor. Din distribuţie fac parte  Cristina Mihăilescu (absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinema¬tografică „I.L.Caragiale” Bucureşti), Ionuţ-Paul Ştefan, Claudia Nisipașu, Oana-Lavinia Pisaroglu, Mihai Gălățan, Vlad Matei Ajder, Costel Zamfir, Nelu Serghei.
Şi iată-ne la finele anului 2011, care nu putea să se încheie decât cu o altă provocare, şi în același spirit în care a început.

Teatru-Spune o poveste! Şi ce poveste poate să te atragă mai mult decât una românească,  aşa cum numai Creangă poate să  scrie? Un spectacol greu, atât pentru echipa artistică cât şi pentru cea tehnică, o montare cum nu s-a mai pomenit la Teatrul „Jean Bart”, adică spectacolul „Ivan Turbincă”. Un proiect în care actorul e şi mânuitor de păpuşi, un spectacol în care păpuşile sunt personaje, vorbesc, dansează, iar  aportul lor cântăreşte destul de greu în realizarea acestui spectacol. Un spectacol pentru toate vârstele, care se joacă şi în stagiunea aceasta, şi care bineînţeles nu trebuie ratat. Regia spectacolului este semnată de Ciprian Huțanu, scenografia Elena Orbocea, iar coregrafia Oana-Lavinia Pisaroglu. Premiera spectacolului a avut loc abia la începutul anului următor.

OANA-LAVINIA PISAROGLU

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.